Liv i Historien – LIVE
Liv i Historien går ind for, at historier kommer ud og bliver hørt. Derfor har jeg skabt Liv i Historien – LIVE, som er en fortælle- eller samtalesalon, et talkshow, et roadshow – kært barn har mange navne.
Jeg tager ud med en eller et helt panel af hverdagsfortællere, der dækker eller er levende vidner til et specifikt emne eller en tid.
Publikum kommer helt tæt på, bliver klogere eller får stof til eftertanke samtidig med, at de går fra arrangementet en oplevelse rigere. Du skal føle dig i godt selskab og må gerne være underholdt – selv ved de mere alvorlige emner. Gennem oplevelse husker vi bedre.
Faste LIVE-fortællinger
Her finder du nogle af de Liv i Historien - LIVE-arrangementer, som jeg i øjeblikket har fast på programmet.
Krigsbørnskaravanen - fortællinger om forelskelse, fortielser og fortrængning
De fem forbandede år er en af de mest benyttede betegnelser for besættelsen af Danmark 1940-45. Men for de såkaldte tyskerpiger blev det især årene efter besættelsen, der var forbandede. Her skulle de leve med skammen og til dels afskyen, og det samme skulle de børn, som også fulgte i kølvandet af deres forelskelse i "fjenden” og ”vandrette kollaboration”.
Fortrængninger, tavshed og løgne blev i mange tilfælde kvindernes værn mod omverdenen. Et valg, der sammen med lukkede arkiver og kollektiv erindring sendte deres børn ud i en årelang kamp for at finde deres rødder, rekonstruere forældrenes historie og forsøge at slutte fred med den fortid, som de ikke har haft indflydelse på. Mere end 70 år efter befrielsen kaster fortiden og historiefortolkningen fortsat skygger. Krigsbørnskaravanen, er dannet af nogle af disse børn, som har valgt at lægge tavsheden bag sig og fortælle sider af historien, som fortiden helst ville holde skjult.
Krigsbørnskaravanen kan bookes gennem Liv i Historien, og jeg er almindeligvis også med som moderator. Liv i Historien formidler også kontakt til individuelle krigsbørn, der holder foredrag om deres eget og deres forældres liv.
"Selvom det er mange år siden, er vi stadig en generation, der gerne vil have viden om krigstiden. Især noget, der kan give stof til eftertanke. Og alle vores frivillige har givet rigtigt mange tilsagn om en fantastisk aften. Mange havde slet ikke tænkt over, hvor svært krigsbørn må have haft det. Jeg kan kun give ros til hele forløbet i forbindelse med Krigsbørnskaravanens besøg."
Anna Lise Trads, formand for Vejle Lokalforening, Mødrehjælpen.
"Vi har på Lisbjergskolen haft besøg af Krigsbørnskaravanen, hvor to kvinder fortalte om deres opvækst som børn af en dansk mor og en far, som var tysk soldat under besættelsen. Med på skolen var også Lotte Printz, der styrede fortællingerne og elevernes spørgsmål. Det var to rigtig gode forløb på henholdsvis 9. og 7. årgang, og det optog eleverne meget. De lyttede og havde gode spørgsmål. Vi lærere kan netop ikke bidrage med de personligt oplevede historier, derfor anbefaler vi gerne Krigsbørnskaravanen til andre."
Morten Nielsen, historielærer, Lisbjergskolen
Sofasamtale om demens
400.000 danskere lever som pårørende til en demensramt. Det er mange, og tallet vil desværre bare stige i takt med, at flere og flere i fremtiden rammes af en demenssygdom. Som pårørende er der tonsvis af turbulente følelser i spil, og man skal kunne navigere i nye roller og ændrede relationer. Mange pårørende ender selv med at blive syge. Ramt af stress, depression eller fysiske sygdomme som følge af, de har svært ved at takle livet som pårørende, eller fordi de måske ikke får taget helt vare på sig selv, mens de er der for den demensramte.
At kunne tale om og ikke mindst at kunne genkende sin egen situation i andres kan virke forebyggende, bidrage til, at man finder fred med sin situation og indsats og kommer ”hel” ud i den anden ende. Derfor har jeg i samarbejde med socialrådgiver, forfatter og foredragsholder Henriette Ghorbani lavet en samtalesalon, hvor vi deler ud af vores egne erfaringer og fortællinger fra livet som pårørende. Tidligere pårørende i vores tilfælde. Hvilket gør os i stand til at være mere i betragterens rolle og til at reflektere. Samtalesalonen skaber også et trygt og intimt rum, hvor tilhørerne kan blande sig eller sætte ord på deres egen situation.
Vi tilbyder samtalesalonen til kommuner, patient- og pårørendeforeninger eller andre organisationer, der ved, at et øget fokus på demens, nedbrydning af tabuer og de pårørendes trivsel giver gevinst i den sidste ende. Og håber, at vores samtalesalon kan være med til at gøre en lille forskel samt skabe lidt luft og genkendelighed for bare nogen af de mange tusinde pårørende til demenssyge.
Kontakt mig eller Henriette (dattertildemensramt.dk), hvis du vil høre mere eller vide, hvornår vores samtalesalon rammer et sted i nærheden af dig.
Moderator og eventmager
Mangler du en moderator til at skabe en afslappet stemning, nærvær og liv og samle og styre dit næste arrangement, en fortælle- eller samtalesalon, en workshop, debat eller konference, kan jeg også komme uden eget panel.
At jeg er med i planlægningen af hele eventet fra ideudvikling, udpegning af paneldeltagere og frem til selve afviklingen med liveinterview og eventuel debat, kan også lade sig gøre.
Kontakt mig og lad os tage en snak om det.
Lyt til en podcast fra Folkemødet 2017, hvor jeg var med som moderator ved Krigsbørnskaravanens debat om Tabuer og tavshed i Civiltinget, hvor også Mette Kølving Petri fra Veterancentret og Trine Boel Nielsen fra Landsforeningen Snak om det var med i panelet.
Sådan siger kunderne
”Det var et meget vellykket arrangement. De tre fortællere gjorde det godt og supplerede hinanden fint. Vellykket blanding af noget lokalt og almengyldigt. Lotte Printz er tydeligvis et scoop for den type arrangement. Én ting er at få folk til at fortælle deres livshistorier, noget andet er at præsentere emnet for et publikum, så det giver mening. Hun har prøvet det før, og hun kan lide at være på scenen og både være i kontakt med sine fortællere og sit publikum. Det virker. Og hun lever dermed op til butikkens navn og giver liv i historien. En kompetent formidler af såvel den historiske baggrund som de personlige fortællinger.”
Kurt H. Jørgensen, Herning, www.kurthjørgensen.dk – tilhører v/”Tæt på 30’erne og 40’erne”, Århundredets Festival 2016
“Jeg var med til Lotte Printz’ skolehistoriske talkshow om musikundervisning. Super godt: oplysende, underholdende og tankevækkende. Jeg kom selv i tanke om alle mulige sjove detaljer fra musiktimerne i folkeskolen. Så deltag, når Lotte holder sine andre skolehistoriske talkshows!”
Dorthe Lundh, journalist – www.dorthelundh.dk