Foredrag
Intet emne er for småt. Intet for stort. For som journalist skal jeg kunne sætte mig ind i hvad som helst - og formidle det. Men dér hvor det virkelig batter at få Liv i Historien på besøg for at holde oplæg og foredrag er, hvis emnet kredser om erindringer, historie og formidling! Jeg har holdt foredrag i lukkede forsamlinger og ved åbne arrangementer. Jeg har turneret med "Tag med på en tidsrejse", hvor jeg ankommer med min rekvisitkuffert og fortællinger om helt ualmindeligt almindelige menneskeliv, lavet dagligstuearrangementer med historien som omdrejningspunkt og givet indspark om erindringer til alt fra frivillige besøgsvenner og biblioteker til lokalhistorikere og slægtsforskere. Og jeg skræddersyr gerne oplæg, der har fokus på lige præcis din målgruppe.
Book et foredrag
Flere foredrag på vej! Men indtil da er du mere end velkommen til at tage et kig på dem, der allerede er på hylden.
Tidsrejse til at aktivere dine erindringer!
“Tag med på en tidsrejse” er navnet på et oplæg, jeg bruger til at sætte gang i erindringerne. Du som deltager inddrages aktivt og forhåbentlig får du pirret lysten til at gå i gang med at skrive din livshistorie. Oplægget kan også bruges til en hyggelig aften i din forening eller i et andet fællesskab, hvor I bare gerne vil en tur ned af Mindernes Allé.
Forsamlingshuset - fest, fællesskaber og foreningsliv
Du har højst sandsynligt selv været der ved en eller flere festlige lejligheder. For forsamlingshuset har alle dage været rammen om familiesammenkomster, folkelige bevægelser, fritidsaktiviteter og -forlystelser. Forsamlingshuset er en skattekiste af minder og har haft en kolossal betydning for det gode liv på landet og i små lokalsamfund. Men den folkelige institution har også i perioder trange kår og har fået kamp til stregen af bl.a. romfromage, fjernsyn og finkultur. Kom med om bag de til tider triste mursten, hvor der er masser af fest, farver og fortællinger om politiske rebeller, bankospil og afdansningsbal, folkeoplysning og fællesspisninger og alt det andet, som har skabt liv i forsamlingshusene fra midten af 1800-tallet og frem til i dag.
Fortællecafé
Hvis I er en seniorklub eller et lokalcenter, hvor brugerne gerne vil i gang med at fortælle og måske på længere sigt skrive livshistorier, kan jeg hjælpe jer med at starte en fortællecafé. Det handler om at få det koordineret og skabt de rigtige rammer for en åben fortællesituation, hvor alle føler sig godt tilpas, får aktiveret erindringer og lyst til at dele dem med andre.
DANSELYSTEN? Eller hænger du helst i baren?
Dans som kunst- og kommunikationsform, som krigsførelse, som sejrsritual, som sportsgren, som opdragelse, som forførelse, som humørspreder, som terapi, som medicin, som ungdomseliksir, som erindringsfremkalder og som bekæmper af kropsforskrækkelse. Kært barn har mange funktioner. Og mange fans. Selv på sin seneste og 14. sæson kunne tv-programmet Vild med dans trække op imod en million seere hver fredag aften.
Spørger man dem, der elsker at danse, vil de til enhver tid sige, at dans øger deres livskvalitet. Men hvad så med dem, der bliver skræmt ved synet af en diskokugle, får nervøse trækninger ved erindringen om barndommens danseskole, ligefrem er ”for grimme til at danse” eller bare helst vil hænge i baren? Kan det danses væk?
Dans kan og gør i hvert fald en masse. Få et nærmere indblik i dansens mange facetter og kom med ud på dansegulvet – helt uden at kridte danseskoene – når jeg i dette foredrag bogstaveligt talt går bag om dansen. Foredraget indeholder blandt andet små filmklip og bygger på research af dans i alle mulige afskygninger og ikke mindst en lang række samtaler med alt fra professionelle og forskere til helt almindelige danselystne og danseforskrækkede danskere. Rytme er ingen forudsætning for at lytte med. Men der er fare for at komme til at vrikke lidt med foden, og at mundvigene trækker opad.
Foredraget her er med som forelæsning på Folkeuniversitetets Forskerturné i september 2018 - men du kan også booke det direkte hos mig. Jeg tilretter det også gerne som optakt til en dejlig danseaften eller en aften med debat om dans, dopamin og deller.
Forstaden - familiens paradis eller ligusterfascisme?
Forstaden er blevet kaldt almindelighedens historie. Efter 2. Verdenskrig og velfærdssamfundets indtog blev forstadslivet den foretrukne livsform blandt os danskere, og over halvdelen af befolkningen er i dag født og opvokset i et forstadskvarter – af den ene eller den anden slags.
Alligevel eller måske netop derfor løber slotte- og herregårde og de kulørte kollektiver, som skød op i Danmark samtidig med, at forstaden havde vokseværk, oftest med den historiske, arkitektoniske eller kulturelle bevågenhed.
Det råder vi bod på i det her foredrag, hvor vi blandt andet ser på forstaden som fænomen, dens historie og opståen, og hvorfor den deler vandene. For nogen er forstaden nemlig indbegrebet af det gode liv. For andre et konformt mareridt. Forstaden er elsket og udskældt.
På ’rejsen’ til forstaden lister vi os både ind bag ligusterhækken til parcelhuset og besøger det brutale betonbyggeri, der også kendetegner forstaden i dele af Danmark. Og fortællinger fra forstadsfolket og nogle af de fordomme, som er flyttet med, og som florerer i bedste velgående, får lov at flyve i øst og vest.
Sådan siger kunderne
”Et fantastisk foredrag med en masse redskaber til at indsamle og eventuelt redigere erindringer og fortællinger fra mennesker. Omkring os lever mennesker, som har erindringer og kan fortælle disse til gavn for lokalhistorien, men hvordan indfanges de? Hvad er værdien, og hvordan bruges de? Hvordan formidles fortællingerne videre? Og hvordan skabes tilliden mellem fortæller og lytter? Der var flere redskaber, som kunne bruges i det daglige arkivarbejde. Et virkelig godt foredrag med en foredragsholder, der brændte for sagen.”
Gitte Larsen, Historisk Arkiv for Haderslev Kommune, om Lotte Printz’ oplæg ”Fup, fakta og fortællinger” på SLA, Sammenslutningen af Lokalarkivers årsmøde og generalforsamling, 9. oktober 2016. www.danskearkiver.dk