Aktuelt
Liv i Historien - igen
Årshjulet kører igen på næsten fuld kraft, og det betyder både liv i historien og godt gang i alle de indledende øvelser op til afvikling af kurser, foredrag, podcastproduktion og artikelskrivning. Det kan føles lidt overvældende lige nu og her, men det er også en skøn proces, og så glæder jeg mig selvfølgelig til at komme ud og møde diverse mennesker, som indgår i "processen".
Om det er dem, der skal ind i mit gamle Keep Talking-univers, lære at formidle arbejderhistoriske emner til lyd hos Selskabet for Arbejderhistorie eller høre et af mine foredrag, herunder det nyeste skud på stammen: et foredrag om forstæderne i Danmark, som kan lyde som almindelighedens historie, men som også har masser af schwung og delte meninger.
Podcasts - havnen, kolonihaven og arbejderhistoriske sange
Der er rigtigt mange spændende ting på podcastprogrammet i 2024, som jeg blandt andet laver for Selskabet for Arbejderhistorie (SFAH), der på arbejderens internationale kampdag 1. maj 2019 fik sin egen podcastkanal. Den er siden blevet til Radio Stjernen, som er støttet af Kulturministeriet.
Fra min optager er der blandt andet ting på vej om de tidlige tekstilarbejdere i Aarhus og en samtale med historiker Astrid Elkjær Sørensen om ligeløn og kampen om kvindernes kroner, der nok rammer kanalen nogenlunde samtidig med overenskomstforhandlingerne 2024!
Tidligere har jeg blandt andet været så heldig at få lov til at redigere nogle meget gamle interviews med tidligere havnearbejdere i Københavns havne. Det er virkelig "Stemmer fra fortiden", som podcasten hedder, og fra en svunden tid, som er svær at forestille sig i dag. Har du hørt podcasten og gerne vil have mere, har Søren Anton Nyegaard, som lavede de interviews, jeg fik stillet til rådighed, selv samlet flere historier i bogen "Havnen i gamle dage" om de her "glemte" danskere.
Du får også et lille indblik i den gamle Aarhus Havns arbejdere gennem Havnebands sangtekster, som indgår i min podcast "Snart dages det brødre", hvor jeg dog primært taler med historiker Bertel Nygaard om Arbejderbevægelsens sangskat.
Er du mere til "Mormors kolonihavehus" eller har du fulgt med i TV2's "dramadokumentar", vil jeg næsten kalde den, om livet mellem nye og gamle generationer i kolonihaven Jørgen Berthelsens Minde, kan jeg varmt anbefale, at du lytter til de to udsendelser om kolonihavernes historie, hvor jeg har talt med gode Margit Bech Vilstrup fra Arbejdermuseet. Her får du også et kig udefra på kolonihaven og "Arbejderfamiliens fristed" gennem Lise Nørgaards barndomsbriller.
I juli 2023 fik jeg oven i købet lov at være jysk sommervikar for Margit Bech Vilstrup som ekspert ud i kolonihaver, da TV2 Østjylland kørte deres sommerredaktion ud til en kolonihaveforening i "baghaven" af mit gamle gymnasium i Aarhus. Det lugter lidt af mere - så lur mig, om jeg ikke også finder på at sætte kolonihavehistorien på foredragshylden i fremtiden!
Du kan lytte med på de tidligere producerede podcasts om arbejderhistorie direkte på Radio Stjernens hjemmeside, eller hvor du ellers lytter til podcasts. Der kommer jævnligt nye podcasts til kanalen - så stay tuned!
Liv i Historien med Donorbørns Vilkår - og om demens
Jeg er stadig på sidelinjen hos foreningen Donorbørns Vilkår, der arbejder for at få liv i deres side af historien om den fertilitetsbehandling, der har hjulpet så mange barnløse, men som også kaster nogle skygger på de voksne donorbørns liv. Det er stadig meget vigtigt at synliggøre de mange dilemmaer og facetter, som den gode sag også giver. Og heldigvis kommer der flere og flere med på dén bane.
Du kan bl.a. møde foreningen her: på foreningens Facebook-side, og mandag den 2. maj 2022 var der premiere på en spritny DR1-dokumentar, "Min hemmelige familie", som følger nogle af de voksne donorbørns dilemmaer og det detektivarbejde, de sidder med, når de prøver at optrevle deres egen historie. Hele dokumentaren i fire afsnit kan også streames på DRTV.
At skabe synlighed omkring de tanker, følelser og dilemmaer, som pårørende til demente står med, er også et gennemgående tema i en samtalesalon, jeg har udviklet sammen med socialrådgiver og forfatter Henriette Ghorbani. Den henvender sig til pårørende af dementramte - og dem er der desværre rundt regnet omkring 400.000 af i Danmark i dag. Især de voksne børn, som har været en lidt overset gruppe, mener vi. Ved samtalesalonen kan de spejle sig i vores historier - og dermed forhåbentlig finde fred med deres egen situation - når vi taler åbenhjertigt om vores personlige erfaringer og "fejltagelser". Kontakt mig, hvis du vil høre nærmere eller booke os.
Forelsket i fjenden - Krigsbørnskaravanen ruller stadig
Sammen med modige og åbenhjertige krigsbørn, i dag fuldvoksne børn af en dansk mor og en far fra den tyske besættelsesmagt i Danmark 1940-45, er jeg med som foredragsholder og moderator i Krigsbørnskaravanen.
Krigsbørnskaravanen er en fortællesalon og et formidlingsprojekt, der har til formål at gøre op med fortidens fortielser og synliggøre de vilkår, som disse børn og deres forældre har levet under, i håb om at nuancere historien og den kollektive erindring.
Vi har været ude på skoler og uddannelsesinstitutioner. Vi har brugt historien til at tage livtag med mere aktuelle debatter på Folkemødet på Bornholm. De frivillige i Mødrehjælpen i Vejle har fået nogle rørende beretninger om livet som krigsbarn, og vi har været til velbesøgte arrangementer så forskellige steder som Lokalarkivet i Silkeborg, en højskoleuge på Rosengårdcentret i samme by, Åby Bibliotek, Forsorgsmuseet i Svendborg og Seniorhøjskolen i Nr. Nissum.
Og Krigsbørnskaravanen kører videre. For vi har fortsat en masse på hjerte og kan vinkle historierne/fortællerne til netop din målgruppe. Kontakt mig endelig for mere information, eller hvis også du vil booke et besøg af Krigsbørnskaravanen.
Fortællinger fra og fællesskabet i forsamlingshusene
Forsamlingshusene rummer en bunke fortællinger og har gennem tiden haft en kolossal betydning for de lokalsamfund, hvori de ligger. Jeg har ikke bare mange personlige oplevelser fra forsamlingshuse med i bagagen, jeg har også arbejdet med emnet (on/off) igennem flere år. Jeg har haft forsamlingshusene med på højskole og på forskerturné på Folkeuniversitets Hearts & Minds-festival. Og jeg holder fortsat foredrag i foreninger, sognegårde og selvfølgelig forsamlingshuse - så skriv eller ring endelig til mig, hvis du/I har lyst til at høre mere om det her meget kulturhistoriske fænomen, som de fleste af os har en andel i og en historie om.
Måske puster foredragene også fornyet liv i mit arbejde med bogen med fortællinger om og fra de danske forsamlingshuse før og nu, der på grund af andre spændende projekter og desværre også manglende fondsmidler pt. er sat i bero. Men jeg tror på, at der nok kommer en dag... Sponsorer, der vil bidrage til tilblivelsen af bogen, og folk med personlige fortællinger i ærmet er derfor fortsat meget velkomne til at kontakte mig.
Forsamlingshusfortællinger på Facebook holder jeg stadig lidt i live, så kig med dér eller se mere om forsamlingshusene og bogideen i den lille video her.