Aktuelt

Danmarkshistorien vil have DIG

Måske har du i foråret og efteråret 2017 siddet klinet til din tv-skærm, når DR1 har vist Historien om Danmark. Eller lyttet til P4 søndag mellem klokken 16 og 18, hvor Din Historie er i æteren. Begge dele hører til den store satsning Historier om Danmark, som DR, Nationalmuseet og Slots- og Kulturstyrelsen kører i hele 2017.

De danske arkivers andel i projektet er det nationale erindringsindsamlingsprojekt Giv det videre, hvor du kan aflevere DIN historie og ad den vej blive en officiel del af Danmarkshistorien. I løbet af 2017 er Liv i Historien på landevejen for at give inspiration og indspark i forbindelse med netop Giv det videre-projektet, som blandt andet bringer mig til Hjørring, Vejle, Ringsted og Silkeborg. I april besøgte jeg en lille sluttet kreds i Dragør, hvor de gør en hel masse for at "få fingre i" borgernes historier. Sidste stop på turen er min egen hjemby Aarhus, hvor du 28. november 2017 kan møde op hos Stadsarkivet på DOKK1 og få lidt fortælleinspiration og et par indspark til, hvordan du kommer i gang. 

Forelsket i fjenden - Krigsbørnskaravanen ruller

Sammen med modige og åbenhjertige krigsbørn, i dag fuldvoksne børn af en dansk mor og en far fra den tyske besættelsesmagt i Danmark 1940-45, er jeg med som moderator i Krigsbørnskaravanen.

Krigsbørnskaravanen er en fortællesalon og et formidlingsprojekt, der har til formål at gøre op med fortidens fortielser og synliggøre de vilkår, som disse børn og deres forældre har levet under, i håb om at kunne vise sider af historien, som ikke hidtil har fået så megen opmærksomhed. I første halvår af og begyndelsen af efteråret 2017 har vi især været ude på skoler og uddannelsesinstitutioner, men også de frivillige i Mødrehjælpen i Vejle har fået fortalt nogle rørende beretninger om livet som krigsbarn, der voksede op henholdsvis hos en enlig mor, en bedstefar og hos adoptivforældre.

Også på årets Folkemøde på Bornholm var Krigsbørnskaravanen repræsenteret. I to spændende debatter, hvor historien blev aktualiseret via deltagelse af Veterancentret og Landsforeningen "Snak om det..." i "Tabuer og tavshed" samt donorbarnsproblematikker sat på dagsordenen i "Kend dine rødder".

I 2018 kommer karavanen blandt andet til Åby Bibliotek, til Silkeborg og Seniorhøjskolen i Nr. Nissum, hvor alle er velkomne (mere om det senere). For Krigsbørnskaravanen kan selvfølgelig også bookes til åbne arrangementer, hvor det stadig er de personlige beretninger, der er i højsædet.
Læs mere om projektet og krigsbørnenes historie.                                                                                  

Liv i Historien på Festival 2017

I september 2017 var Liv i Historien med på Folkeuniversitetets forskerturné under Hearts & Minds Festivalen om det gode liv og mad. I den sammenhæng har forsamlingshusene nemlig en kæmpe berettigelse, og det blev til et par besøg i netop forsamlingshuse i Region Midtjylland, hvor jeg fortalte om deres historie, udvikling og funktion - og selvfølgelig den romfromage, der kom til at spille en ret afgørende betydning for flere forsamlingshuses fald!

Liv i Historien var også under Hearts & Minds med til at give lejlighedssangen en opblomstring ved arrangementet Suppe, sang og is på Højskolen Skærgården i Herning, hvor omkring 100 feststemte og sangglade gæster var mødt op til en treretters menu med - ja - suppe, steg og is, små appetitlige oplæg om lejlighedssange og naturligvis eksempler på både historiske, gode og dårlige lejlighedssange. 

Liv i Historien var også rigt repræsenteret på Folkeuniversitetets store Århundredets Festival i foråret om Danmark i Europa 1950-2000, hvor jeg agerede guide og stewardesse for en dag og havde arrangementer om forstæderne, grønlændere og GellerupØverst kan du se nogle af Folkeuniversitetets og fotograf Martin Dam Kristensens billeder fra Bussafari gennem fem årtier, Gellerup genfortalt og Forstadsfortællinger.

Du kan også få et indtryk af eller et gensyn med Gellerup Genfortalt i det lille indslag produceret af Pia Egeberg og Helena Holmenlund:

Formidling af den hjemløse historie

Liv i Historien arbejder altid på at få formidlet nogle historier, der endnu ikke har fundet bo i den brede befolkning eller hos beslutningstagere. Alle har en historie, og det ligger mit hjerte nært, at også de skæbner og fortællinger, der ikke passer ind i et perfekt verdensbillede, får en stemme og en plads i historien. Fordi jeg håber og tror på, vi alle bliver klogere af eller finder større forståelse gennem livsfortælling. Samtidig er fortidens historier enormt brugbare i debatten om vores nutid og fremtid.

Fortællinger fra og fællesskabet i forsamlingshusene

Forsamlingshusene rummer en bunke fortællinger om det gode liv og har gennem tiden haft en kolossal betydning for de lokalsamfund, hvori de ligger. Derfor var jeg i september 2017 med Folkeuniversitets Hearts & Minds-festival på forskerturné med foredraget Forsamlingshuset – fra politisk spil til fællesspisninger. Se ovenfor.  

Et lignende foredrag skal nu ud at leve andre steder i fremtiden, og forsamlingshusene kommer også med på højskole, når jeg i februar 2018 afholder kurset På kanten af kulturarven - fra fattigmandsfortællinger til forsamlingshuse på Seniorhøjskolen i Nr. Nissum (mere om det senere).

Jeg er superglad for, at der igen er Liv i Historien om forsamlingshusene. For måske puster det også fornyet liv i mit arbejde med bogen med fortællinger om og fra de danske forsamlingshuse før og nu, der på grund af andre spændende projekter og desværre også manglende fondsmidler midlertidigt har været sat i bero. Martin Scorseses seneste film var 27 år undervejs. Så jeg tror også på, der kommer en dag... Sponsorer, der vil bidrage til tilblivelsen af bogen, og folk med personlige fortællinger i ærmet er derfor fortsat meget velkomne til at kontakte mig

Er du bare nysgerrig, kan du kigge med her i en lille video om projektet.