Aktuelt

Europæisk år for kulturarv

2018 er europæisk år for kulturarv. Men hvad er egentlig vores kulturarv? Og hvorfor regnes noget for finere end andet? Det synes jeg er vigtige spørgsmål at diskutere. Derfor har jeg i 2018 været ude at fortælle om den historie, de mennesker og de institutioner, som vel kan siges at ligge på kanten af vores kulturarv: blandt andet forsamlingshusene, festsangene, forstadsfolket og de "stille eksistenser". Du har også kunnet møde mig i et kolonihavehus, som må regnes for en mere synlig del af vores kulturarv, men også fordi jeg mener, det giver god mening at fortælle historien dér, hvor den er! I autentiske omgivelser.

I sommermånederne, når solen skinner, vil de fleste mennesker gerne dyrke udelivet. Så sidder jeg med det mere fordybende og forberedende arbejde ved mit skrivebord. Så der igen fra september kan komme liv i historien og kulturarven i det ganske danske land. God sommer!

 

Forelsket i fjenden - Krigsbørnskaravanen ruller stadig

Sammen med modige og åbenhjertige krigsbørn, i dag fuldvoksne børn af en dansk mor og en far fra den tyske besættelsesmagt i Danmark 1940-45, er jeg med som foredragsholder og moderator i Krigsbørnskaravanen.

Krigsbørnskaravanen er en fortællesalon og et formidlingsprojekt, der har til formål at gøre op med fortidens fortielser og synliggøre de vilkår, som disse børn og deres forældre har levet under, i håb om at nuancere historien og den kollektive erindring. I 2017 var vi især ude på skoler og uddannelsesinstitutioner, men også de frivillige i Mødrehjælpen i Vejle fik fortalt nogle rørende beretninger om livet som krigsbarn. Og på Folkemødet på Bornholm tog Krigsbørnskaravanen livtag med og deltog i debatter om konsekvenser af tabuer og tavshed og kampen for at komme til at kende sine rødder.

Her fik vi vores "ilddåb". Og i 2018 kører Krigsbørnskaravanen videre. Vi har allerede været ved velbesøgte arrangementer så forskellige steder som Lokalarkivet i Silkeborg, Åby Bibliotek, Forsorgsmuseet i Svendborg og Seniorhøjskolen i Nr. Nissum. Og vi tager gerne videre ud i landet til foreninger, museer, biblioteker og skoler. For vi har fortsat en masse på hjerte og kan vinkle historierne/fortællerne til netop din målgruppe. Kontakt mig endelig for mere information, eller hvis også du vil booke et besøg af Krigsbørnskaravanen.

Læs mere om projektet og krigsbørnenes historie.                                                                                  

Liv i Historien - nu også om dans og demens

Når Folkeuniversitetets festival Hearts & Minds løber af stablen i september 2018, handler den ikke bare om det gode liv, men også om livskvalitet. Mit bidrag i år kommer til at handle om DANS, som er en kilde til livskvalitet for rigtigt mange mennesker.

Livskvalitet er sådan set også et gennemgående tema i en hel ny samtalesalon, jeg har udviklet sammen med socialrådgiver og forfatter Henriette Ghorbani. Den henvender sig til pårørende af dementramte - og dem er der desværre rundt regnet omkring 400.000 af i Danmark i dag. Især de voksne børn, som har været en lidt overset gruppe, mener vi. Ved samtalesalonen kan de spejle sig i vores historier - og dermed forhåbentlig finde fred med deres egen situation - når vi taler åbenhjertigt om vores personlige erfaringer og "fejltagelser". Mød os blandt andet hos Ældre Sagen på Folkets Møde i Aarhus, 22. september 2018 klokken 14.

 

 

Formidling af den hjemløse historie

Liv i Historien arbejder altid på at få formidlet nogle historier, der endnu ikke har fundet bo i den brede befolkning eller hos beslutningstagere. Alle har en historie, og det ligger mit hjerte nært, at også de skæbner og fortællinger, der ikke passer ind i et perfekt verdensbillede, får en stemme og en plads i historien. Fordi jeg håber og tror på, vi alle bliver klogere af eller finder større forståelse gennem livsfortælling. Samtidig er fortidens historier enormt brugbare i debatten om vores nutid og fremtid.

Nedenfor kan du se et lille indslag fra Århundredets Festival, hvor Liv i Historien stod i spidsen for arrangementet Gellerup genfortalt, der netop havde til formål at fortælle nogle andre historier om Gellerup end dem, pressen almindeligvis har øje for. Indslaget er produceret af Pia Egeberg og Helena Holmenlund.

 

 

 

 

Fortællinger fra og fællesskabet i forsamlingshusene

Forsamlingshusene rummer en bunke fortællinger om det gode liv og har gennem tiden haft en kolossal betydning for de lokalsamfund, hvori de ligger. Derfor var jeg i september 2017 med Folkeuniversitets Hearts & Minds-festival på forskerturné med foredraget Forsamlingshuset – fra politisk spil til fællesspisninger.  

Et lignende foredrag skal nu ud at leve andre steder i fremtiden, og forsamlingshusene har også været med på højskole. 

Hvem ved, måske puster det også fornyet liv i mit arbejde med bogen med fortællinger om og fra de danske forsamlingshuse før og nu, der på grund af andre spændende projekter og desværre også manglende fondsmidler midlertidigt har været sat i bero. Martin Scorseses seneste film var 27 år undervejs. Så jeg tror også på, der kommer en dag... Sponsorer, der vil bidrage til tilblivelsen af bogen, og folk med personlige fortællinger i ærmet er derfor fortsat meget velkomne til at kontakte mig

Er du bare nysgerrig, kan du kigge med her i en lille video om projektet.