Aktuelt

Erindringsværksted i Aarhus - lige om hjørnet

Desværre kan jeg i 2019 ikke byde på så mange åbne kurser i erindringsfortælling og livshistorieskrivning, men er du hurtig - og geografisk ikke for langt fra Aarhus - finder du et hos FOF Aarhus. Mere information og mulighed for tilmelding via dette link. 

 

Forelsket i fjenden - Krigsbørnskaravanen ruller stadig

Sammen med modige og åbenhjertige krigsbørn, i dag fuldvoksne børn af en dansk mor og en far fra den tyske besættelsesmagt i Danmark 1940-45, er jeg med som foredragsholder og moderator i Krigsbørnskaravanen.

Krigsbørnskaravanen er en fortællesalon og et formidlingsprojekt, der har til formål at gøre op med fortidens fortielser og synliggøre de vilkår, som disse børn og deres forældre har levet under, i håb om at nuancere historien og den kollektive erindring. Vi har været ude på skoler og uddannelsesinstitutioner. Vi har brugt historien til at tage livtag med mere aktuelle debatter på Folkemødet på Bornholm. De frivillige i Mødrehjælpen i Vejle har fået nogle rørende beretninger om livet som krigsbarn, og vi har været til velbesøgte arrangementer så forskellige steder som Lokalarkivet i Silkeborg, Åby Bibliotek, Forsorgsmuseet i Svendborg og Seniorhøjskolen i Nr. Nissum.

Og Krigsbørnskaravanen kører videre. For vi har fortsat en masse på hjerte og kan vinkle historierne/fortællerne til netop din målgruppe. Kontakt mig endelig for mere information, eller hvis også du vil booke et besøg af Krigsbørnskaravanen.


Læs mere om projektet og krigsbørnenes historie.
                                                                                  

Liv i Historien - om donorbørn og demens

Jeg har indledt et samarbejde med en række voksne donorbørn, som gerne vil have liv i deres side af historien om den fertilitetsbehandling, der har hjulpet så mange barnløse nu i mere end 40 år. Derfor har de blandt andet stiftet en ny forening, Donorbørns Vilkår, og sammen arbejder vi på at synliggøre de mange dilemmaer og facetter, som den gode sag også giver. Helt præcis hvor det fører os hen, er for tidligt at sige. Men der kommer selvfølgelig mere her, når jeg kan afsløre noget konkret.

At skabe synlighed omkring de tanker, følelser og dilemmaer, som pårørende til demente står med, er også et gennemgående tema i en samtalesalon, jeg har udviklet sammen med socialrådgiver og forfatter Henriette Ghorbani. Den henvender sig til pårørende af dementramte - og dem er der desværre rundt regnet omkring 400.000 af i Danmark i dag. Især de voksne børn, som har været en lidt overset gruppe, mener vi. Ved samtalesalonen kan de spejle sig i vores historier - og dermed forhåbentlig finde fred med deres egen situation - når vi taler åbenhjertigt om vores personlige erfaringer og "fejltagelser". Kontakt mig, hvis du vil høre nærmere eller booke os.

 

 

Bag om byggeri, beboere og Le Corbusier

I marts 2019 er Liv i Historien endnu en gang med på Folkeuniversitetets Århundredets Festival, hvor mellemkrigstiden i år er rammen. Derfor danner Strandparken i Aarhus så god en ramme, fordi dette unikke stokbyggeri kom til i årene 1935-38 og på flere fronter er inspireret af tidens tanker om beboelse. Jeg er så privilegeret at have fået lov til at invitere indenfor til Kaffesalon i en privat lejlighed i Strandparken 12, hvor jeg går bag om både byggeriet, beboere gennem tiden og den anerkendte arkitekt og kunstner Le Corbusiers afsmitning på Strandparken. Billetter til Liv, luft og Le Corbusier i Strandparken, 6. og 10. marts 2019, købes via Århundredets Festival.  

Nedenfor kan du se et lille indslag fra Århundredets Festival 2017, hvor Liv i Historien blandt andet stod i spidsen for arrangementet Gellerup genfortalt, der havde til formål at fortælle nogle andre historier om Gellerup end dem, pressen almindeligvis har øje for. Indslaget er produceret af Pia Egeberg og Helena Holmenlund.

 

 

 

 

Fortællinger fra og fællesskabet i forsamlingshusene

Forsamlingshusene rummer en bunke fortællinger og har gennem tiden haft en kolossal betydning for de lokalsamfund, hvori de ligger. Jeg har ikke bare mange personlige oplevelser fra forsamlingshuse med i bagagen, jeg har også arbejdet med emnet (on/off) igennem flere år. Jeg har haft forsamlingshusene med på højskole og på forskerturné på Folkeuniversitets Hearts & Minds-festival. Og jeg holder fortsat foredrag i foreninger, sognegårde og selvfølgelig forsamlingshuse - så skriv eller ring endelig til mig, hvis du/I har lyst til at høre mere om det her meget kulturhistoriske fænomen, som de fleste af os har en andel i og en historie om. 

Måske puster foredragene også fornyet liv i mit arbejde med bogen med fortællinger om og fra de danske forsamlingshuse før og nu, der på grund af andre spændende projekter og desværre også manglende fondsmidler midlertidigt har været sat i bero. Martin Scorseses seneste film var 27 år undervejs. Så jeg tror også på, der kommer en dag... Sponsorer, der vil bidrage til tilblivelsen af bogen, og folk med personlige fortællinger i ærmet er derfor fortsat meget velkomne til at kontakte mig

Er du bare nysgerrig, kan du kigge med her i en lille video om projektet.