Aktuelt

Europæisk år for kulturarv

2018 er europæisk år for kulturarv. Men hvad er egentlig vores kulturarv? Og hvorfor regnes noget for finere end andet? Det synes jeg er vigtige spørgsmål at diskutere, og derfor har jeg samlet en række af de emner inden for kulturarven, som jeg beskæftigede mig med i 2017 og gjort dem til et kursus: På kanten af kulturarven - fra fattigmandsfortællinger og forstadsliv til forsamlingshuse og festsange. Kurset finder du i første omgang på programmet på Seniorhøjskolen i Nr. Nissum i slutningen af februar 2018 - så tøv ikke med at melde dig til.

 

Forelsket i fjenden - Krigsbørnskaravanen ruller stadig

Sammen med modige og åbenhjertige krigsbørn, i dag fuldvoksne børn af en dansk mor og en far fra den tyske besættelsesmagt i Danmark 1940-45, er jeg med som moderator i Krigsbørnskaravanen.

Krigsbørnskaravanen er en fortællesalon og et formidlingsprojekt, der har til formål at gøre op med fortidens fortielser og synliggøre de vilkår, som disse børn og deres forældre har levet under, i håb om at nuancere historien og den kollektive erindring. I 2017 var vi især ude på skoler og uddannelsesinstitutioner, men også de frivillige i Mødrehjælpen i Vejle fik fortalt nogle rørende beretninger om livet som krigsbarn. Og på Folkemødet på Bornholm tog Krigsbørnskaravanen livtag med og deltog i debatter om konsekvenser af tabuer og tavshed og kampen for at komme til at kende sine rødder.

I 2018 tager Krigsbørnskaravanen videre ud i landet, hvor du kan møde os ved åbne arrangementer. Blandt andet 31. januar i Silkeborg, 27. februar på Åby Bibliotek, 14. marts på Forsorgsmuseet i Svendborg, 22. april og 4. november på Seniorhøjskolen i Nr. Nissum. Hold øje med siden her for løbende opdateringer - eller kontakt mig for mere information, eller hvis også du gerne vil booke et besøg af Krigsbørnskaravanen.

Læs mere om projektet og krigsbørnenes historie.                                                                                  

Liv i Historien på Festival

La Belle Epoque er fransk for "Den skønne tid" og betegner perioden 1871-1914, som var rig på økonomisk fremgang, teknologiske fremskridt, kunstneriske nyskabelser, demokrati og optimisme. Det er også navnet på årets udgave af Folkeuniversitetets vidensfestival - Århundredets Festival, hvor du kan møde mig i samtale med samlingschef på Arbejdermuseet, Margit Vilstrup, om kolonihaverne, der også fik luft under vingerne i den skønne tid. Det foregår naturligvis i en kolonihave - lørdag den 10. marts 2018.

Igen i år vil jeg også være at finde på Folkeuniversitetets forskerturné under Hearts & Minds Festivalen i september, hvor temaet denne gang er livskvalitet, og mit foredrag kommer til at handle om DANS. Meget mere om det senere.

Nedenfor kan du se et indslag fra Århundredets Festival i 2017, hvor Liv i Historien stod i spidsen for arrangementet Gellerup genfortalt og en række andre arrangementer med den levende historie som omdrejningspunkt (Bussafari gennem fem årtier, Forstadsfortællinger, Mød Grønland og grønlænderne - med nye øjne). Indslaget er produceret af Pia Egeberg og Helena Holmenlund. Fotograf Martin Dam Kristensen står bag billederne fra de øvrige arrangementer, som du blandt andet kan se her i toppen af siden.

Formidling af den hjemløse historie

Liv i Historien arbejder altid på at få formidlet nogle historier, der endnu ikke har fundet bo i den brede befolkning eller hos beslutningstagere. Alle har en historie, og det ligger mit hjerte nært, at også de skæbner og fortællinger, der ikke passer ind i et perfekt verdensbillede, får en stemme og en plads i historien. Fordi jeg håber og tror på, vi alle bliver klogere af eller finder større forståelse gennem livsfortælling. Samtidig er fortidens historier enormt brugbare i debatten om vores nutid og fremtid.

Fortællinger fra og fællesskabet i forsamlingshusene

Forsamlingshusene rummer en bunke fortællinger om det gode liv og har gennem tiden haft en kolossal betydning for de lokalsamfund, hvori de ligger. Derfor var jeg i september 2017 med Folkeuniversitets Hearts & Minds-festival på forskerturné med foredraget Forsamlingshuset – fra politisk spil til fællesspisninger.  

Et lignende foredrag skal nu ud at leve andre steder i fremtiden, og forsamlingshusene kommer også med på højskole, som du kan læse ovenfor. 

Hvem ved, måske puster det også fornyet liv i mit arbejde med bogen med fortællinger om og fra de danske forsamlingshuse før og nu, der på grund af andre spændende projekter og desværre også manglende fondsmidler midlertidigt har været sat i bero. Martin Scorseses seneste film var 27 år undervejs. Så jeg tror også på, der kommer en dag... Sponsorer, der vil bidrage til tilblivelsen af bogen, og folk med personlige fortællinger i ærmet er derfor fortsat meget velkomne til at kontakte mig

Er du bare nysgerrig, kan du kigge med her i en lille video om projektet.