Danmarkshistorien vil have DIG

Måske har du i foråret siddet klinet til din tv-skærm hver søndag aften, når DR1 har vist Historien om Danmark i den bedste sendetid. Eller lytter du til P4 søndag mellem klokken 16 og 18, hvor Din Historie er i æteren. Begge dele hører til den store satsning Historier om Danmark, som DR, Nationalmuseet og Slots- og Kulturstyrelsen kører i hele 2017.

De danske arkivers andel i projektet er det nationale erindringsindsamlingsprojekt Giv det videre, hvor du kan aflevere DIN historie og ad den vej blive en officiel del af Danmarkshistorien. I løbet af 2017 er Liv i Historien på landevejen for at give inspiration og indspark i forbindelse med netop Giv det videre-projektet, som blandt andet bringer mig til Hjørring, Vejle, Ringsted og Silkeborg. I april besøgte jeg en lille sluttet kreds i Dragør, hvor de gør en hel masse for at "få fingre i" borgernes historier.

Forelsket i fjenden - Krigsbørnskaravanen ruller

Sammen med modige og åbenhjertige krigsbørn, i dag fuldvoksne børn af en dansk mor og en far fra den tyske besættelsesmagt i Danmark 1940-45, er jeg med som moderator i Krigsbørnskaravanen.

Krigsbørnskaravanen er en fortællesalon og et formidlingsprojekt, der har til formål at gøre op med fortidens fortielser og synliggøre de vilkår, som disse børn og deres forældre har levet under, i håb om at kunne vise sider af historien, som ikke hidtil har fået så megen opmærksomhed. I første halvår af 2017 har vi især været ude på skoler og uddannelsesinstitutioner, men også de frivillige i Mødrehjælpen i Vejle har fået fortalt nogle rørende beretninger om livet som krigsbarn, der voksede op henholdsvis hos en enlig mor, en bedstefar og hos adoptivforældre.

Også på årets Folkemøde på Bornholm var Krigsbørnskaravanen repræsenteret. I to spændende debatter, hvor historien blev aktualiseret via deltagelse af Veterancentret og Landsforeningen "Snak om det..." i "Tabuer og tavshed" samt donorbarnsproblematikker sat på dagsordenen i "Kend dine rødder".

Krigsbørnskaravanen kan selvfølgelig også bookes til andre åbne arrangementer, hvor de personlige beretninger er i højsædet.
Læs mere om projektet og krigsbørnenes historie.                                                                                  

Liv i Historien på Århundredets Festival 2017

Liv i Historien var rigt repræsenteret på årets store Århundredets Festival om Danmark i Europa 1950-2000, hvor jeg agerede guide og stewardesse for en dag og havde arrangementer om forstæderne, grønlændere og Gellerup. Her kan du se nogle af Folkeuniversitetets og fotograf Martin Dam Kristensens billeder fra Bussafari gennem fem årtier, Gellerup genfortalt og Forstadsfortællinger.

Få et indtryk af eller et gensyn med Gellerup Genfortalt i det lille indslag produceret af Pia Egeberg og Helena Holmenlund:

Formidling af den hjemløse historie

Liv i Historien arbejder altid på at få formidlet nogle historier, der endnu ikke har fundet bo i den brede befolkning eller hos beslutningstagere. Alle har en historie, og det ligger mit hjerte nært, at også de skæbner og fortællinger, der ikke passer ind i et perfekt verdensbillede, får en stemme og en plads i historien. Fordi jeg håber og tror på, vi alle bliver klogere af eller finder større forståelse gennem livsfortælling. Samtidig er fortidens historier enormt brugbare i debatten om vores nutid og fremtid.

Fortællinger fra og fællesskabet i forsamlingshusene

Forsamlingshusene rummer en bunke fortællinger om det gode liv og har gennem tiden haft en kolossal betydning for de lokalsamfund, hvori de ligger. Derfor tager jeg i september 2017 med Folkeuniversitets Hearts & Minds-festival på forskerturné med foredraget Forsamlingshuset – fra politisk spil til fællesspisninger. Det ser jeg virkelig frem til. 

For på grund af andre spændende projekter og desværre også manglende fondsstøtte, er mit arbejde med bogen med fortællinger om og fra danske forsamlingshuse før og nu til gengæld midlertidigt sat i bero. Sponsorer, der vil bidrage til tilblivelsen af bogen, og folk med personlige fortællinger i ærmet er dog fortsat meget velkomne til at kontakte mig. Martin Scorseses seneste film var 27 år undervejs, så jeg tror stadig på, der kommer en dag...

Er du bare nysgerrig, kan du kigge med her i en lille video om projektet.