Aktuelt

 Liv i Historien i Corona-land

Der er ikke noget så galt, at det ikke er godt for noget, siger man jo! Nedlukningen af Danmark har for Liv i Historien blandt andet betydet en række aflysninger (eller udskydelse) af foredrag og kurser. Det er selvfølgelig smadderærgerligt, men det har til gengæld givet noget luft i kalenderen og en mulighed for at tænke frem. Så der vil formentlig komme nogle nye foredrag på hylden i kølvandet af Corona, (videre)udvikling af nogle projekter og måske endda nogle helt nye tiltag... jeg er selv spændt på, hvad der kommer ud af den her mulighed for at udvikle Liv i Historien. Men krydser selvfølgelig samtidig fingre for, at vi inden længe kan se tilbage på Coronavirussen som en del af historien i "fjern" fortid. 

 

Podcasts - om arbejderhistorie

Liv i Historien laver podcasts sammen Selskabet for Arbejderhistorie (SFAH), der på arbejderens internationale kampdag 1. maj 2019 fik sin egen podcastkanal. Her kan du blandt andre høre en podcast om danske Tysklandsarbejdere. Faktisk en ret vanvittig historie om mennesker, der gjorde en indsats for sig selv og for ikke at lægge samfundet til last (med opbakning fra officiel hold), for bagefter at blive skudt i skoen, at de traf et forkert valg. Af samme grunde har de ikke fået meget opmærksomhed i historieskrivningen. Det råder vi lidt bod på nu. Og senere udkommer også en bog om emnet af historiker Jeppe Wichmann Rasmussen, som selvfølgelig også medvirker i podcasten. Stor tak til ham og Sigurd Schou, som er efterkommer af Tysklandsarbejdere, og alle øvrige, der har medvirket i processen. Du kan finde den og andre podcasts om arbejderhistorie via Selskabet for Arbejderhistories hjemmeside eller, hvor du ellers lytter til podcasts. Der kommer jævnligt nye podcasts til kanalen - så stay tuned!

Liv i Historien - om donorbørn og demens

Jeg har indledt et samarbejde med en række voksne donorbørn, som gerne vil have liv i deres side af historien om den fertilitetsbehandling, der har hjulpet så mange barnløse nu i de seneste godt 40 år primært. Derfor har de blandt andet stiftet en ny forening, Donorbørns Vilkår, og sammen arbejder vi på at synliggøre de mange dilemmaer og facetter, som den gode sag også giver. Du kan blandt andet møde voksne donorbørn/foreningen til en række fyraftensmøder hos European Sperm Bank i Aarhus og København - hold øje med foreningens Facebook-side og sædbankens hjemmeside, hvis du er interesseret i at komme med. Det er gratis.

Helt præcis hvor samarbejdet ellers fører os hen, kan jeg forhåbentlig sige meget mere om i løbet af 2020.

At skabe synlighed omkring de tanker, følelser og dilemmaer, som pårørende til demente står med, er også et gennemgående tema i en samtalesalon, jeg har udviklet sammen med socialrådgiver og forfatter Henriette Ghorbani. Den henvender sig til pårørende af dementramte - og dem er der desværre rundt regnet omkring 400.000 af i Danmark i dag. Især de voksne børn, som har været en lidt overset gruppe, mener vi. Ved samtalesalonen kan de spejle sig i vores historier - og dermed forhåbentlig finde fred med deres egen situation - når vi taler åbenhjertigt om vores personlige erfaringer og "fejltagelser". Kontakt mig, hvis du vil høre nærmere eller booke os.

 

 

Forelsket i fjenden - Krigsbørnskaravanen ruller stadig

Sammen med modige og åbenhjertige krigsbørn, i dag fuldvoksne børn af en dansk mor og en far fra den tyske besættelsesmagt i Danmark 1940-45, er jeg med som foredragsholder og moderator i Krigsbørnskaravanen.

Krigsbørnskaravanen er en fortællesalon og et formidlingsprojekt, der har til formål at gøre op med fortidens fortielser og synliggøre de vilkår, som disse børn og deres forældre har levet under, i håb om at nuancere historien og den kollektive erindring. Vi har været ude på skoler og uddannelsesinstitutioner. Vi har brugt historien til at tage livtag med mere aktuelle debatter på Folkemødet på Bornholm. De frivillige i Mødrehjælpen i Vejle har fået nogle rørende beretninger om livet som krigsbarn, og vi har været til velbesøgte arrangementer så forskellige steder som Lokalarkivet i Silkeborg, Åby Bibliotek, Forsorgsmuseet i Svendborg og Seniorhøjskolen i Nr. Nissum.

Og Krigsbørnskaravanen kører videre. For vi har fortsat en masse på hjerte og kan vinkle historierne/fortællerne til netop din målgruppe. Kontakt mig endelig for mere information, eller hvis også du vil booke et besøg af Krigsbørnskaravanen.


Læs mere om projektet og krigsbørnenes historie.
                                                                                  

Fortællinger fra og fællesskabet i forsamlingshusene

Forsamlingshusene rummer en bunke fortællinger og har gennem tiden haft en kolossal betydning for de lokalsamfund, hvori de ligger. Jeg har ikke bare mange personlige oplevelser fra forsamlingshuse med i bagagen, jeg har også arbejdet med emnet (on/off) igennem flere år. Jeg har haft forsamlingshusene med på højskole og på forskerturné på Folkeuniversitets Hearts & Minds-festival. Og jeg holder fortsat foredrag i foreninger, sognegårde og selvfølgelig forsamlingshuse - så skriv eller ring endelig til mig, hvis du/I har lyst til at høre mere om det her meget kulturhistoriske fænomen, som de fleste af os har en andel i og en historie om. 

Måske puster foredragene også fornyet liv i mit arbejde med bogen med fortællinger om og fra de danske forsamlingshuse før og nu, der på grund af andre spændende projekter og desværre også manglende fondsmidler pt. er sat i bero. Men jeg tror på, at der nok kommer en dag... Sponsorer, der vil bidrage til tilblivelsen af bogen, og folk med personlige fortællinger i ærmet er derfor fortsat meget velkomne til at kontakte mig

Forsamlingshusfortællinger på Facebook holder jeg stadig lidt i live, så kig med dér eller se mere om forsamlingshusene og bogideen i den lille video her.