Aktuelt

Podcast-kanal om arbejderhistorie i luften

1. maj er arbejderens internationale kampdag. Og selvfølgelig - fristes jeg til at sige - er det dagen, hvor Selskabet for Arbejderhistorie (SFAH) har lanceret en podcast-kanal med en række zmeget forskellige podcasts om arbejderhistorie. Jeg bidrager med en podcast om danske Tysklandsarbejdere. Faktisk en ret vanvittig historie om mennesker, der gjorde en indsats for sig selv og for ikke at lægge samfundet til last (med opbakning fra officiel hold), for bagefter at blive skudt i skoen, at de traf et forkert valg. Af samme grunde har de ikke fået meget opmærksomhed i historieskrivningen. Det råder vi lidt bod på nu. Og senere udkommer også en bog om emnet af historiker Jeppe Wichmann Rasmussen, som selvfølgelig også medvirker i podcasten. Stor tak til ham og Sigurd Schou, som er efterkommer af Tysklandsarbejdere, og alle øvrige, der har medvirket i processen. Du kan finde min og andre podcasts om Arbejderhistorie via dette link: http://sfah.dk/podcast/

 

Forelsket i fjenden - Krigsbørnskaravanen ruller stadig

Sammen med modige og åbenhjertige krigsbørn, i dag fuldvoksne børn af en dansk mor og en far fra den tyske besættelsesmagt i Danmark 1940-45, er jeg med som foredragsholder og moderator i Krigsbørnskaravanen.

Krigsbørnskaravanen er en fortællesalon og et formidlingsprojekt, der har til formål at gøre op med fortidens fortielser og synliggøre de vilkår, som disse børn og deres forældre har levet under, i håb om at nuancere historien og den kollektive erindring. Vi har været ude på skoler og uddannelsesinstitutioner. Vi har brugt historien til at tage livtag med mere aktuelle debatter på Folkemødet på Bornholm. De frivillige i Mødrehjælpen i Vejle har fået nogle rørende beretninger om livet som krigsbarn, og vi har været til velbesøgte arrangementer så forskellige steder som Lokalarkivet i Silkeborg, Åby Bibliotek, Forsorgsmuseet i Svendborg og Seniorhøjskolen i Nr. Nissum.

Og Krigsbørnskaravanen kører videre. For vi har fortsat en masse på hjerte og kan vinkle historierne/fortællerne til netop din målgruppe. Kontakt mig endelig for mere information, eller hvis også du vil booke et besøg af Krigsbørnskaravanen.


Læs mere om projektet og krigsbørnenes historie.
                                                                                  

Liv i Historien - om donorbørn og demens

Jeg har indledt et samarbejde med en række voksne donorbørn, som gerne vil have liv i deres side af historien om den fertilitetsbehandling, der har hjulpet så mange barnløse nu i mere end 40 år. Derfor har de blandt andet stiftet en ny forening, Donorbørns Vilkår, og sammen arbejder vi på at synliggøre de mange dilemmaer og facetter, som den gode sag også giver. Du kan møde os til debatsamtale på Talk Town i København 11. maj 2019 og forhåbentlig også på samme debatfestival i Aarhus 28. september. Helt præcis hvor samarbejdet ellers fører os hen, er for tidligt at sige, da der arbejdes på at skaffe midler. Hvis du vil støtte oplysningsarbejdet med en større eller mindre donation, er der netop sat en crowdfunding i gang på Booomerang. Støt her.

At skabe synlighed omkring de tanker, følelser og dilemmaer, som pårørende til demente står med, er også et gennemgående tema i en samtalesalon, jeg har udviklet sammen med socialrådgiver og forfatter Henriette Ghorbani. Den henvender sig til pårørende af dementramte - og dem er der desværre rundt regnet omkring 400.000 af i Danmark i dag. Især de voksne børn, som har været en lidt overset gruppe, mener vi. Ved samtalesalonen kan de spejle sig i vores historier - og dermed forhåbentlig finde fred med deres egen situation - når vi taler åbenhjertigt om vores personlige erfaringer og "fejltagelser". Kontakt mig, hvis du vil høre nærmere eller booke os.

 

 

Flere festivaler under Folkeuniversitetet 

I marts 2019 var Liv i Historien endnu en gang med på Folkeuniversitetets Århundredets Festival, som i år dækkede mellemkrigstiden, og hvor mine rammer var sat i en privat lejlighed i Strandparken i Aarhus: et for byen unikt stokbyggeri, som kom til i årene 1935-38, og som på flere fronter er inspireret af tidens tanker om beboelse. De blev naturligvis vendt. Men for at skabe Liv i Historien, gik vi også bag murene og dykkede ned i en broget buket af beboerhistorier. Stor tak til alle, jeg talte med i den forbindelse, og ikke mindst til Tove, der lagde lejlighed til.

Det er et stort privilegium, at jeg endnu en gang også er inviteret med på forskerturné under Folkeuniversitetets festival Hearts&Minds i efteråret 2019. Inden for temaet GENERATIONER, dykker jeg henholdsvis ned i de første generationer af donorbørns historie (se evt. ovenfor) og vandrer gennem erindringslandskabet med den veludrustede bagage, jeg har med mig fra mange års arbejde i og med Liv i Historien.  

Nedenfor kan du se et lille indslag fra Århundredets Festival 2017, hvor Liv i Historien blandt andet stod i spidsen for arrangementet Gellerup genfortalt, der havde til formål at fortælle nogle andre historier om Gellerup end dem, pressen almindeligvis har øje for. Indslaget er produceret af Pia Egeberg og Helena Holmenlund.

 

 

 

 

Fortællinger fra og fællesskabet i forsamlingshusene

Forsamlingshusene rummer en bunke fortællinger og har gennem tiden haft en kolossal betydning for de lokalsamfund, hvori de ligger. Jeg har ikke bare mange personlige oplevelser fra forsamlingshuse med i bagagen, jeg har også arbejdet med emnet (on/off) igennem flere år. Jeg har haft forsamlingshusene med på højskole og på forskerturné på Folkeuniversitets Hearts & Minds-festival. Og jeg holder fortsat foredrag i foreninger, sognegårde og selvfølgelig forsamlingshuse - så skriv eller ring endelig til mig, hvis du/I har lyst til at høre mere om det her meget kulturhistoriske fænomen, som de fleste af os har en andel i og en historie om. 

Måske puster foredragene også fornyet liv i mit arbejde med bogen med fortællinger om og fra de danske forsamlingshuse før og nu, der på grund af andre spændende projekter og desværre også manglende fondsmidler midlertidigt har været sat i bero. Martin Scorseses seneste film var 27 år undervejs. Så jeg tror også på, der kommer en dag... Sponsorer, der vil bidrage til tilblivelsen af bogen, og folk med personlige fortællinger i ærmet er derfor fortsat meget velkomne til at kontakte mig

Er du bare nysgerrig, kan du kigge med her i en lille video om projektet.