Lotte Printz

Aktuelt

Liv i Historien - igen

Så er der igen gang i hjulene og Liv i Historien efter flere Corona-nedlukninger! Jeg har kunnet genoptage kurser og kunnet komme ud i landet igen og holde foredrag og andre live-arrangementer. Og der er kommet en vare mere på foredragshylden - nemlig et foredrag om forstæderne i Danmark. Mere om det senere!

Alt det glæder jeg mig virkelig over. For det er nu bare noget andet at være rigtigt sammen med mennesker og have den umiddelbare ping-pong. Heldigvis har det også været muligt at være vejleder, at skrive og lave podcasts i et vist omfang. Og der er mere på vej i sidstnævnte boldgade - se nedenfor!

Podcasts - om arbejderhistorie

Liv i Historien laver podcasts sammen med blandt andre Selskabet for Arbejderhistorie (SFAH), der på arbejderens internationale kampdag 1. maj 2019 fik sin egen podcastkanal. Den er siden blevet til Radio Stjernen, som er støttet af Kulturministeriet.

Vi søger hele tiden nye historieinteresserede, der vil være med på podcast-holdet - og derfor afholdes der 1.-2. oktober 2022 et weekendkursus om arbejderhistoriske podcasts i København. Har du lyst til at være med, så send en idé til mig på lotte@livihistorien.dk - så får du måske en plads på holdet: læs mere om kurset her.

Du kan lytte med på de tidligere producerede podcasts om arbejderhistorie via Selskabet for Arbejderhistories hjemmeside, direkte på Radio Stjernens hjemmeside, eller hvor du ellers lytter til podcasts. Der kommer jævnligt nye podcasts til kanalen - så stay tuned!

Hør blandt andet "Stemmer fra havnen" om gamle havnearbejdere i Københavns havne, om Qullissat - Grønlands første arbejderby, eller om de danske Tysklandsarbejdere under 2. Verdenskrig.

Faktisk en ret vanvittig historie om mennesker, der gjorde en indsats for sig selv og for ikke at lægge samfundet til last (med opbakning fra officiel hold), for bagefter at blive skudt i skoen, at de traf et forkert valg. Af samme grunde har de ikke fået meget opmærksomhed i historieskrivningen. Det råder vi lidt bod på nu. Og senere udkommer også en bog om emnet af historiker Jeppe Wichmann Rasmussen, som selvfølgelig også medvirker i podcasten. Stor tak til ham og Sigurd Schou, som er efterkommer af Tysklandsarbejdere, og alle øvrige, der har medvirket i processen.

 

Liv i Historien med Donorbørns Vilkår - og om demens

Jeg er stadig på sidelinjen hos foreningen Donorbørns Vilkår, der arbejder for at få liv i deres side af historien om den fertilitetsbehandling, der har hjulpet så mange barnløse, men som også kaster nogle skygger på de voksne donorbørns liv. Det er stadig meget vigtigt at synliggøre de mange dilemmaer og facetter, som den gode sag også giver. Og heldigvis kommer der flere og flere med på dén bane.

Du kan bl.a. møde foreningen her: på foreningens Facebook-side, og mandag den 2. maj 2022 var der premiere på en spritny DR1-dokumentar, "Min hemmelige familie", som følger nogle af de voksne donorbørns dilemmaer og det detektivarbejde, de sidder med, når de prøver at optrevle deres egen historie. Hele dokumentaren i fire afsnit kan også streames på DRTV.

At skabe synlighed omkring de tanker, følelser og dilemmaer, som pårørende til demente står med, er også et gennemgående tema i en samtalesalon, jeg har udviklet sammen med socialrådgiver og forfatter Henriette Ghorbani. Den henvender sig til pårørende af dementramte - og dem er der desværre rundt regnet omkring 400.000 af i Danmark i dag. Især de voksne børn, som har været en lidt overset gruppe, mener vi. Ved samtalesalonen kan de spejle sig i vores historier - og dermed forhåbentlig finde fred med deres egen situation - når vi taler åbenhjertigt om vores personlige erfaringer og "fejltagelser". Kontakt mig, hvis du vil høre nærmere eller booke os.

Forelsket i fjenden - Krigsbørnskaravanen ruller stadig

Sammen med modige og åbenhjertige krigsbørn, i dag fuldvoksne børn af en dansk mor og en far fra den tyske besættelsesmagt i Danmark 1940-45, er jeg med som foredragsholder og moderator i Krigsbørnskaravanen.

Krigsbørnskaravanen er en fortællesalon og et formidlingsprojekt, der har til formål at gøre op med fortidens fortielser og synliggøre de vilkår, som disse børn og deres forældre har levet under, i håb om at nuancere historien og den kollektive erindring.

Vi har været ude på skoler og uddannelsesinstitutioner. Vi har brugt historien til at tage livtag med mere aktuelle debatter på Folkemødet på Bornholm. De frivillige i Mødrehjælpen i Vejle har fået nogle rørende beretninger om livet som krigsbarn, og vi har været til velbesøgte arrangementer så forskellige steder som Lokalarkivet i Silkeborg, en højskoleuge på Rosengårdcentret i samme by, Åby Bibliotek, Forsorgsmuseet i Svendborg og Seniorhøjskolen i Nr. Nissum.

Og Krigsbørnskaravanen kører videre. For vi har fortsat en masse på hjerte og kan vinkle historierne/fortællerne til netop din målgruppe. Kontakt mig endelig for mere information, eller hvis også du vil booke et besøg af Krigsbørnskaravanen.


Læs mere om projektet og krigsbørnenes historie.

Fortællinger fra og fællesskabet i forsamlingshusene

Forsamlingshusene rummer en bunke fortællinger og har gennem tiden haft en kolossal betydning for de lokalsamfund, hvori de ligger. Jeg har ikke bare mange personlige oplevelser fra forsamlingshuse med i bagagen, jeg har også arbejdet med emnet (on/off) igennem flere år. Jeg har haft forsamlingshusene med på højskole og på forskerturné på Folkeuniversitets Hearts & Minds-festival. Og jeg holder fortsat foredrag i foreninger, sognegårde og selvfølgelig forsamlingshuse - så skriv eller ring endelig til mig, hvis du/I har lyst til at høre mere om det her meget kulturhistoriske fænomen, som de fleste af os har en andel i og en historie om. 

Måske puster foredragene også fornyet liv i mit arbejde med bogen med fortællinger om og fra de danske forsamlingshuse før og nu, der på grund af andre spændende projekter og desværre også manglende fondsmidler pt. er sat i bero. Men jeg tror på, at der nok kommer en dag... Sponsorer, der vil bidrage til tilblivelsen af bogen, og folk med personlige fortællinger i ærmet er derfor fortsat meget velkomne til at kontakte mig

Forsamlingshusfortællinger på Facebook holder jeg stadig lidt i live, så kig med dér eller se mere om forsamlingshusene og bogideen i den lille video her.