Kurser

At skabe eller formidle liv i historien er nøgleordene for de kurser, jeg holder. Og det giver god mening, hvis I for eksempel er et lokalarkiv eller en slægtshistorisk forening, eller du sidder ene mand/kvinde og gerne vil i gang med at skrive livshistorie/erindringer, din slægtshistorie eller anden form for historie, du gerne vil gøre til vedkommende tekst og dermed levende læsning.

Så hvis du synes, det er svært at komme i gang selv, mangler sparring og inspiration eller et par tips og tricks til din formidling - eller til at åbne op for andres erindringer - kan et af mine kurser forhåbentlig hjælpe dig videre.

Her på siden finder du mere information om de kurser, jeg allerede kører. Men du er også velkommen til at henvende dig, hvis du har brug for en anden type kursus inden for livshistorier, erindringer eller historieformidling. Så sammensætter jeg gerne et i forløb til dit behov. 

forening

Du kan finde nogle gode råd til den proces i denne pdf-fil: Skriv livshistorie – råd på din vej.

Weekendkurser i at skrive erindringer

Et “startkursus” for dig, der eventuelt har svært ved at komme i gang eller vil indføres i og have fif om denne livsbekræftende genre: at skrive erindringer eller livshistorie. På et kursus får du også et fællesskab med andre, der vil skrive livshistorie, og opdager, at I “smitter” hinanden. Jeg har weekendkursus i Hinnerup uden for Aarhus i forårssæsonen 2018.

Skrivegrupper for dig, der skal holdes til ilden…

Vi kender det alle sammen. Det kan være svært i en travl hverdag at nå alt det, vi rigtigt gerne vil. Måske er det dit erindringsprojekt, der hele tiden bliver udskudt? Så kan det være en god ide at have nogen at forpligte dig overfor. Er du interesseret i at komme med i en lukket skrivegruppe med jævnlige deadlines, så kontakt mig endelig og hør nærmere. Grupperne mødes som udgangspunkt i Aarhus. Men det er også muligt at oprette virtuelle grupper, hvis du ikke bor i nærheden.

Liv i lokalhistorien

Den lokale historie er en skat, der er værd at bevare for eftertiden. Men hvordan får vi ”guldet i skattekisten til at glimte”, så også andre spærrer øjnene op? Og bliver betaget af lokalhistorien som du og jeg!
Dette kursus tager udgangspunkt i dig som arkivmedarbejder og giver dig fif og ideer til, hvordan du kan arbejde med at skrive levende lokalhistorie (evt. erindringer).

Kurset består af oplæg, eksempler og små øvelser (fx gruppediskussion), der inddrager deltagerne aktivt. Desuden er der mulighed for at stille spørgsmål og for pingpong oplægsholder og deltagere imellem.

En uge i erindringsværkstedet - din historie på højskole

Har du lyst til at bruge en hel uge på din historie på en højskole i Nordvestjylland, kører jeg hvert efterår et erindringsværksted på Seniorhøjskolen i Nr. Nissum mellem Struer og Lemvig. Programmet for 2018 har været på gaden et stykke tid. Så vent ikke for længe, hvis du vil arbejde med din historie på Erindringsværkstedet: Din, min og vores historie. Der har været hurtigt udsolgt de fire foregående år. 

Det erindringsbårne interview

Rundt omkring dig lever mennesker, der er fulde af fortællinger og dermed er en uvurderlig kilde til lokalhistorien. Er I et lokalarkiv, hvor I gerne vil arbejde mere med erindringsindsamling og -formidling, er dette kursus noget for jer. På kurset taler vi om, hvad I skal være opmærksomme på, når I interviewer ”helt almindelige mennesker”. Kurset giver nogle ideer til at få åbnet dem op, til hvordan du kan sikre, at det ikke kun er ja-/nej-svar og ligegyldigheder, men langt mere detaljerede beskrivelser/historier og interessante passager, I får med hjem til videre bearbejdning.

Kurser skræddersyet til dit behov

Du er altid velkommen til at kontakte mig og høre nærmere, hvis du ikke lige fandt, hvad du søgte i kurserne ovenfor.

Hvis du som privatperson eller I som forening, klub eller arkiv har brug for indspark til arbejdet med erindringer, historieformidling, slægtsbøger, der giver anerne liv på skrift, eller anden fængslende formidling af fortiden.

Jeg sammensætter gerne forløb, der passer til specifikke behov.

Sådan siger kunderne

“I lokalarkiverne laver vi mange registreringer, men vi vil også gerne fortælle historierne, så det ikke bare bliver døde arkivalier. Vi havde brug for at få inspiration til at få arkivalierne formidlet fortællende. Derfor købte vi kurset “Liv i lokalhistorien” hos Lotte Printz.
Kurset var en kæmpe inspiration, og så fik vi til med nogle konkrete værktøjer med hjem. Efter kurset er det også blevet nemmere at få folk fra arkiverne til at bidrage til Lokalarkiverne i Lemvig Kommunes fælles årbog. Det er der mange, der ikke har haft mod på tidligere. Og det har været tydeligt på det, der kom ind allerede kort tid efter kurset, at skribenterne har taget ved lære af de værktøjer, Lotte gav. Så vi er meget tilfredse og vil helt sikkert anbefale Lottes kurser til andre lokalarkiver.”

Jens Erik Villadsen, formand for Arkivsamvirket i Lemvig Kommune – www.lemvighistorie.dk

 

“Hvorfor skrive om sig selv? Er det ikke for selvoptaget at være? Hvordan overhovedet gribe projektet ”skrive erindringer” an? Lotte ændrede min usikkerhed til en form for overskud – men især til lyst.

På hendes kurser var vi deltagere i den 3’ eller 4’ alder. For det første gjorde Lottes interesse for og indføling i hver af vores historie, at vi droppede vores forbehold over for at ”give” os selv til disse private fortællinger. Atmosfæren er afgørende for at kunne modtage undervisning med anvisninger og råd. Lotte kender til deltagernes reaktioner – og med takt fik hun os til at erkende, at det at fange vores læseres interesse kræver kneb. På min rygrad ligger nu begrebet ”at holde læseren i hånden”, at holde fokus og gode anslag. Lottes fortjeneste!

Jeg har deltaget på flere kurser med tilfredsstillelsen ved at blive holdt til ilden, fornøjelsen ved at udveksle skriveerfaring og udbyttet ved den tilbagevendende feedback.

Hanne Malte Johansen, kursist